mandag 16. juni 2014

Bildebevis, Benzema og Boeuf Bourguignon

Det å lage mat på en søndag krever mye av en fyllesyk student. På høyst uvanlig vis måtte jeg planlegge, vaske og handle inn hele èn dag i forveien. Mat skulle det bli, og forutsetningene er krystallklare. Ved hjelp av en liten studentkomfyr og en stor jerngryte, omringet av et slags soverom/kjøkken/stue i en hybelleilighet på Gyldenpris la jeg lista høyt. De fysiske og psykiske begrensningene var store, og selv om gårsdagens siste øl gjorde meg meget trang i hjelmen bega jeg meg ut på det franskmenn spiser like ofte som nordmenn spiser sin "hjemmelagde" taco - Vi snakker selvfølgelig "Boeuf Bourguignon" folkens!

Kveldens kamphaner


Klokka slår 21.00 og jeg har nettopp snublet meg opp trappene i Allègaten 1 med godgryta i hendene. Heldigvis er det ikke bare mat som skal stå i fokus denne kvelden heller. Det handler om Frankrike mot Honduras, Benzema mot keeper Valladares, og sist men ikke minst - Haukøyet mot det menneskelige blåtte øyet. 

Kampen starter rolig. Ja, bokstaveligtalt rolig. VM-arrangøren får ikke igang nasjonalsangene, og vi må derfor nøye oss med å nynne fritt etter hukommelsen - noe som gikk helt fint. Den første halvtimen har Frankrike flere gode sjangser. De ser både høyere og sterkere ut enn Honduaras 11.mann, noe som sikkert er en sannhet i seg selv. Rett før pause smeller det! Frankrike får en velfortjent straffe, og hvem andre enn Benzema banker Les Bleus i ledelsen. (Til alt hell viser repitisjonen fra Hawk-eye at ballen er soleklart innenfor). Straffeepisoden fører til at lille Honduras går til pause med 10 mann og 0-1 sekken.  

Joda Suaréz, den er inne
Det er lite historisk sus over at Frankrike leder over Honduras når lagene på nytt entrer banen. Historie skal likevel skrives. For første gang noen sinne avgjøres et mål i en VM-kamp av teknologi. Den noe mindre kjente Luis Suárez (Honduras trener) er rasende på sidelinjen og setter ikke sin lit til "slikein nymotens" teknologi. Men cup er cup, mål er mål - og Hawk-eyemål er hvertfall mål! Kampen er for lengst over for Honduars sin del. Benzema gir seg likevell ikke før han scorer dagens andre mål et kvarter før slutt. Didier Deschamps ser ut til å ha ordnet opp i frankrikets noe rufsete spillergruppe, uten at alle sikkert er enig i det. (Les: Nasris kjæreste)

Word!

Boeuf Bourguignon

Mye av min tid går med til å tenke, snakke og se på fotball. Når jeg er alene derimot, så tenker jeg på helt andre ting en fotball for å få adrenalinet til å pumpe, skjelving i beina og økt blodtrykk. Mat altså! Før VM-kampene startet dro jeg derfor ut på stevnemøte med min søte lille Polo til det lokale Samvirkelaget for en trivelig handel. Resultatet ser du under: 

Dayum - dayum - DAYUM!

Ingredienser

1.5 kg høyrygg

4 gulrøtter
2 løk
2 nett sjalottløk
2 fedd hvitløk
Ca 5 dl rødvin (resten til kokken)
4 dl oksekraft (Jacobs)
1 teskje timian
2 laurbærblad
Persille
6 champignon
Ekte meierismør
Franske poteter
Salt og pepper


Ikke noe kunstig og unaturlig der altså….


Fremgangsmåte


Serveringsforslag
Å ha flotte råvarer som gir rene smaker skaper et gyllet utgangspunkt for en amatørkokk. Når en i tillegg bruker én og samme gryte som hele tiden bevarer og utvikler smaken kan lite gå galt. Noen feller kan en gå i, men stikkordet er for den oppmerksomme og begavede leser, nemlig fotball, nei SMAK!
- rene smaker
- behold smaken
- smak på gryten gjennom hele prosessen.

Det er viktig at kjøttet har romtemperatur før det skal stekes. Dette er ikke alltid like lett når en våkner fire timer før kampstart, og kjøttet fremdeles er i kjøleskapet. Jeg begynte derfor med å kutte løk og gulrøtter. Sjalottløken kokte jeg i tre minutter i et vannbad, slik at skallet lettere kan plukkes av etterpå. Mens jeg enda utålmodig ventet på riktig tempertur på kjøttet begynnte jeg hvor jeg skal avslutte. Jeg spørstekte 200 gram bacon og la dette til tørk, deretter champignonen i det nydelige baconfettet.  




At det legger seg belegg i bånn av gryta er bare en bonus
Etter å ha kuttet kjøttet i ca 3x3 cm terninger brunet jeg det i små porsjoner om gangen. Dette skapte en nydelig skorpe både rundt kjøtterningene og i gryten. Når alt kjøttet var ferdigbrunet glaserte jeg løken, gulrøttene og hvitløken. Deretter tilsatte jeg vin og ga dette et oppkok. Kjøkken skulle ryddes, så jeg tilsatte kjøttet, oksekraften, sjalottløken, timian, laurbær og pepper. Dette kokte jeg i 3 timer på svak varme. Husk å rør litt i gryten hver gang du henter deg en ny øl fra kjøleskapet.


Før retten skulle transporteres over halve Bergen skummet jeg av fettet øverst i gryten og tilsatte bacon og champignon. (Skummet selv av litt fett på egen mage med 4-5 sit-ups) 


Sålangt min mest verdifulle passasjer
(Beklager mor)
"Sånn koga eg - Alle koga´kje likt"





















Retten ankom helskinnet til Allègaten 1, hvor kun sjarmøretappen gjenstod. Poter ble satt på kok, persillen tilsatt og Beskows sultne blikk ble fanget på kamera. Før servering er det veldig viktig å smake til med salt og pepper som siste hånd på verket. 

Tekst ikke nødvendig
Da var det kun for meg å si "Bon Apétit" og vel bekomme. Noen ting er fortsatt bedre på fransk!


Jon leker seg med fotoretusjering. "Unødvendig med retusjering av en slik flott modellkropp!" roper Pit

Imorgen er det vår egen Uncle Sam - selveste Erik Bernhard Beskow som skal til pers. Lykke til med både Mix, mat og (sentral)-midtbane! 



/Sondre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar