tirsdag 1. juli 2014

"Når iranerane skal seg kosa, ja då et dei samosa"




Det var tid for de avgjørende kampene i gruppe F, og som det urgamle jungelordet i tittelen antyder skulle vi prøve oss på samosa. På forhånd var det bestemt at vi skulle lage iransk mat, men da tiden endelig var inne viste det seg at ingen av amatørkokkene på huset kunne noen verdens ting om det iranske kjøkken. "Me er då nåkke grautar heile gjengen. Kva gjær oss no?" undret Jon seg. Som kjent lærer nød naken kvinne å spinne, og vi tok nok en gang det store internettet til hjelp. Av uforståelige årsaker er det iranske "rosabloggmarkedet" ikke akkurat mettet med matblogger, men etter timesvis med leting i nettets mørkeste krinker og kroker kom vi likevel frem til denne bloggen til slutt (rett skal være rett: Vi kan bekrefte at det ikke finnes all verdens av iranske rosablogger at all). Skal vi tro denne totalt ukjente kvinnen (selvsagt gjør vi det) er samosa den retten som blir hyppigst servert som gatemat ("streetfood", om du vil) på iranske kafeer. "Server gjerne med yoghurtdip" stod det også, men fordi vi etterhvert har utviklet noen riktig så snobbete ganer bestemte Jon seg for at han skulle lage hummus til å ha ved siden av.

Flotte råvarer på rekke og rad

Det finnes en rekke samosavarianter hvor av de fleste er vegetariske. Vi valgte likevel å tilsette noen terninger storfekjøtt i denne oppskriften. Fordi vi fortjener det. 
Ingredienser

deig
2 kopper hvetemel
1/2 kopp semulegryn
1 klype salt
2 SS olivenolje
caromfrø
1/2 ts bakepulver
isvann

fyll
potet
løk
vårløk
hvitløk
storfekjøtt
koriander
persille
garam masala
kuminfrø
tørket chilli
salt

1. Bland de tørre ingrediensene + olje. Kna til du får en kornete blanding. Tilsett kaldt vann til massen får en deigaktig konsistens. Legg en fuktig klut over og sett i kjøleskapet i minst 30 min. 

2. Kok poteter. Rist Kuminfrøene i en stekepanne uten olje. Stek kjøttet, og tilsett resten av ingrediensene. Tilsett potetbitene like før de er ferdigkokte.
 

Det lukta godt kan du tro!

Punkt 3
 3. Etter en liten stund såg samosafyllet vårt slik ut, og "tilfeldigvis" hadde det da akkurat gått lang nok tid til at deigen var ferdig. Jeg kan ikke poengtere nok hvor godt leiligheten luktet!

4. Del deigen i mindre porsjoner. Bruk hele din mannekraft til å kjevle den så tynn som mulig.



















4. Jon bretter samosa som om han aldri har gjort annet.
steikje kor flink han er.

5. Frityrkok i 2 omganger til gyllenbrune.

Jon var den eneste av oss som hadde smakt ekte samosa før, og han kunne konstatere at dette var the real deal.




Det trente øyet ser kanskje at det var plenty av deilig fyll til overs.

Om det ikke er iransk tradisjon å ha hummus på samosa, så bør det i alle fall bli det nå. Legg spesielt merke til neglene som var nyklipte for anledningen.

Sondre kom innom etter jobb. Han ville selvsagt også ha en smakebit.
Uheldigvis for Iran skal det litt mer en noen skarve samosa til for å komme seg videre fra et VM-gruppespill. Bosnia hadde muligens lave skuldre ettersom de allerede var ute, for de vartet i alle fall opp med festfotball og tre lekre skåringer. Iran puttet kun et mål, og vi som lever fotball skjønner da at det nødvendigvis betyr at Iran tapte kampen. I retroperspektiv er kanskje ikke dette en bombe ettersom Fulhams Ashkan Dejagah er lagets store stjernespiller. Dette betyr også at Argentina og Nigaria gikk videre med henholdsvis 9 og 4 poeng (Bosnia 3 og Iran 1).

Dzeko med kampens første perle
Det var nok ingen av oss som grein seg i søvn den natten. Synd for Iran, men vi fikk servert en fin fotballkamp.

/Pieter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar