torsdag 10. juli 2014

Der ingen skulle tru, at Tyskland sku få sju!


Ja, du leste riktig. Tittelen kunne vært tatt fra Oddgeir Bruraseths nye programsatsing fra Brasil denne sommeren - det er den ikke. Det er semifinale i VM. Tyskland stiller som vanlig til start med 11 mann. Brasil stiller derimot noe utradisjonelt til start med 11 mann, 60 000 Neymarmasker og en tom drakt fra samme person. LOL, Brasil!


Dagens hærligheter







Det ble overraskende travelt fra kjøkkenet i Allègaten 1 denne kvelden. Dette skyldes overhode ikke matlagingen, men Tysklands heidundrende 1.omgang. 5 mål før 40 spilte minutter! Dra meg i fletta og kall meg Angela Merkel. 




I pausen ble det spekulert mye i hva Brasils trener, Scolari, sa til sine spillere i garderoben. Eiriks heteste tips var "Gå ut å kos dere, gutter", noe vi andre selvfølgelig avfeide raskt. 2.omgang var ikke annet enn en transportetappe hvor Tyskland økte ledelsen, samt at Brasil fikk et reduseringsmål. Vi var likevel alle samstemte om at scoringen kom for sent, da det kun gjenstod 3 minutt på klokken.


Kampen er vanskelig å beskrive med ord. At Klose nå er alene på toppen av mestscorende spillere i VM, og dette kun blir nevnt som en parentes sier sitt om kampbildet.


Vi synes likevel synd på Brasil som ikke blir invitert i sitt eget bursdagsselskap på Maracana søndag kveld. Vi sender en stor gratulasjon til Tyskland, og det er derfor med stor glede at vi presenterer dagens retter.


Schnitzel, svineknoke og sauerkraut


Hva er vel mer urtysk enn schnitzel, svineknoke og sauerkraut? (Joda, 99 luftballongs, Auto Bahn og Lederhosen er riktignok like urtysk, men dette fikk vi dessverre ikke tid til å lage) Jeg skal under guide dere gjennom fremgangsmåten. Det skal være gøy, enkelt og billig når en lager tysk husmannskost. Det er derfor lagt mer vekt på schwung enn feinschmeckeri når maten transporteres fra butikkhyllen til tallerknen. 


Schnitzel

Ca 1 1/2 indrefilet av svin (150g per schnitzel)
2 egg
Sitron og/eller lime
Bread crumbs
Mel
Smør
Salt og pepper
+ noe hard å banke med (I vårt tilfelle, en kjevle)

Av fett blir du mett!


Svineknoke

1.2 kg svineknoke
ca 20 hele pepperkorn
2 laurbærblad



Slik halveres kål - N(t) = N_0 e^{-\lambda t} \,



Sauerkraut

1 stk Hodekål
2 stk Eple
2 ts Karve
2 ss Sukker
3 ss Eddik
Salt og en dash med kraft fra knoke




Å lage sauerkraut på ekte vis vil ta oss flere dager, ja opptil flere uker for best mulig resultat. Det finnes likevel en rask og enkel måte slik at sauerkraut kan lages på 45 min. 

Skjær opp kålet i ca 1/3 cm strimler, deretter noen sure epler i skiver. Dette legges lagvis i en stor gryte, hvor karven, salt og kraft tilsettes innimellom. Så snart kålet begynner å svette på svak varme er en vitne til en imponerende halveringstid. Til sammenligning har heroin en halveringstid på 3 minutter, noe kål absolutt er på høyde med. (Her stopper forøvrig sammenligningen). Når dette har putret i 40 minutter kan en tilsette eddik, salt og sukker etter smak og behag.


Jon i kjent positur

Mens kål halveres skal indrefilet bankes. Skjær kjøttet opp i 150 g stykker å bank de flate (ca 0.5 cm tykkelse). Vend kjøttet i mel, pisket egg og brødsmuler. Ta noen lekre og lekne bilder før du slenger en og en schnitzel på en varm panne med smør. Stekes på begge sider frem til den gyldne fargen gir deg vann i munnen.



Dersom dette går lekende lett for deg er svineknoken nett som en tur i parken (eventuelt som en semifinale mot Brasil i Belo Horizonte). Svineknoken småkokes sammen med to laurbærblad og 20 pepperkorn i ca 2.5 timer. Deretter rutes svoren før sjarmøretappen i ovnen gjenstår. Knoken tas ut av ovnen når svoren er sprø og magen til "Foodprosessoren" rumler. (Hei Beskow)



Da gjenstår det bare å nyte maten mens Tysklands maskineri valser seg videre mot Maracana.


Dagens tyske serveringsforslag - 0-5 måltid til pause



Adeus, farvel, auf wiedersehen, goodbye!





/Sondre







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar